Güvenlik sistemi almadan önce! Görüntülü Güvenlik Sistemi Satın Almadan Önce Bilmeniz Gereken 15 Teknoloji
Görüntülü güvenlik sistemleri, kameralı güvenlik sistemleri veya sıkça kullanılan adıyla CCTV (Kapalı Devre Televizyon Sistemi) birçok görüntü alma teknolojisini içinde barındırır. Bu yazıda, görüntülü güvenlik sistemleri satın almadan önce bilmeniz gereken önemli CCTV teknolojisini/terimlerini, kameraların özellikleri ile anlatacağız:
1. Çözünürlük:
Kamerada, ışığı elektriksel sinyallere dönüştüren çipin tarama yoğunluğunu belirtir. Çözünürlük arttıkça görünen resmin kalitesi artar. CCD çipi olan kameralarda çözünürlük birimi “TVL” dır. Günümüzde çözünürlük değerler 420-1200TVL arasında değişmektedir. 530TVL üstü çözünürlük değerler yüksek çözünürlük olarak değerlendirilebilir. CMOS çipi olan kameraların çözünürlük birimi “piksel” olarak ifade edilir. 2. DNR (Digital Noise Reduction)
“Sayısal Gürültü Giderme”. Kamera içerisindeki sayısal işaret işleme devresinde uygulanan filtreleme yöntemi ile çevresel etkenlerden kaynaklı sinyal gürültülerini giderme için kullanılan özelliktir.
3. WB, AWB (White Balance, Auto White Balance)
“Beyaz Renk Dengeleme” ya da “Otomatik Beyaz Renk Dengeleme” Kırmızı, yeşil, mavi ışığın video üzerindeki yoğunluğuna göre renkleri ayarlayarak daha net görüntü alınmasını sağlayan özelliktir.
4. BLC (Back Light Compensation)
“Arka Işık Dengeleme” Işık ve gölge arası farklılıkların çok olduğu, pencere kenarı, kapı önü gibi bölgelerde, şiddetli ışığı dengeleyip, daha zayıf ışık bölgesini net görebilmek için uygulanan özelliktir.
5.Kontrast
Görüntüdeki en parlak bölüm ile en karanlık bölüm arasındaki farkı ifade eden özelliktir. Siyah ve beyaz arasındaki kontrast aralığı genişledikçe, iki uç arasındaki gri tonlar ya da ara seviyeler daha rahat görülür. Oto kontrast kameralar en koyu ve en açık renkler arasındaki farkı otomatik olarak ayarlar.
6. HS (High Sensitive)
“Yüksek Hassasiyet” Düşük ışık olan ortamlarda daha kaliteli ve aydınlık resim alabilmek için kullanılan özelliktir.
7. G/G (Gece & Gündüz)
Siyah beyaz tarama yapan kameralar, düşük ışıkta daha net görüntü alınmasına olanak sağlar. Gece olduğunda filtre değiştirerek siyah beyaz görüntü aktaran, gündüz renkli filtresi ile görüntü aktaran kameralar için kullanılan özelliktir.
NOT: IR spot sahibi kameraların artması ile bu tip kameralara da G/G ifadesi kullanılmaya başlanmıştır. Filtre değiştiren kameralar “Gerçek G/G” kamera olarak da ifade edilir.
8. IR G/G (IR Gece & Gündüz)
İnsan gözü ile görülemeyen kızıl ötesi ışık yayan kameralar, karanlıkta görüntü alabilirler. IR Kameralar
9. HS-BLC (High Spotlight - Back Light Compansation)
“Yüksek Işık - Arka Işık Dengeleme” Şiddetli ışık yayan ışık kaynağını maskeleyerek daha karanlık olan bölgelerin net görülmesini sağlayan özelliktir.
10. 3D-DNR (3 Dimension-Digital Noise Reduction)
Kamera içinde oluşabilecek elektriksel ve çevresel sinyal gürültülerini azaltıp sinyal/gürültü oranını arttırarak daha kaliteli bir resim elde edilmesini sağlayan özelliktir. 11. PM (Privacy Masking)
“Özel Hayat Alanı Maskeleme” Kameraların görüş alanı içerisinde özel hayatın gizliliğini ihlal edebilecek görüntüleri engellemek için kameradan ayarlanan maskeleme özelliğidir. 12. Motion Blur
“Harekete Bağlı Bulanıklık” Resmi yavaş işleyen kameralarda, hareketli cisimler bulanık ve anlaşılmaz olabilir. Motion Blur kameralardaki özel bir işlem ile hareketli cisimlerin bile kaliteli ve anlaşılabilir kaydedilmesi mümkündür. 13. Işık Hassasiyeti
Kameranın görüntü alabileceği minimum aydınlık düzeyini belirler. Lüks birimi ile ifade edilir.
14. WDR (Wide Dynamic Range)
Işık ve gölge farklılıklarının çok olduğu alanlarda, ışık yoğunluğunu dinamik olarak ayarlayan özelliktir. Yüksek veya düşük şiddetli ışık olan bölgelerde dengeli ve kabul edilebilir görüntü kalitesi sağlar. 15. Sens-up
“Işık Hassasiyeti Arttırma Özelliği” Işık şiddetinin düşük olduğu bölgelerde hassasiyeti kademeli olarak artırarak özellikle karanlıkta daha net ve anlaşılır görüntü elde etmek için uygulanan özelliktir.. Sens-up özelliği kullanılırken kamera sayısal işaret işleme devresinin işlem kapasitesinin çoğunu kullanacağı için kamerada donuk ve yavaş görüntü gelmesine sebep olabilir. Bu sebeple sens-up kademeli olarak ayarlanabilmektedir. 16. HLM : “Yüksek Işık - Arka Işık Dengeleme”
Şiddetli ışık yayan ışık kaynağını maskeleyerek daha karanlık olan bölgelerin net görülmesini sağlayan özelliktir. 17. DSS (Djtal Slow Shutter):
Işığın çok düşük olduğu ortamlarda, kameranın üst üste pozlama yaparak, ışığı elektronik olarak kuvvetlendirmesi ve bu sayede anlaşılabilir görüntü vermesini sağlayan özelliktir. Bu özellik kullanımında ortamda yüksek hızlarda hareket eden nesneler bulunmamalıdır. 18.Sensör Büyüklüğü:
Kameranın algıladığı görüntü mercek, görüntüye olan uzaklık ve sensör büyüklüğüne bağlıdır. Daha büyük sensör, daha çok görüntü alanı demektir. Sensör büyüklüğü 1/x olarak ifade edildiğinden x’in küçük değerleri daha büyük sensörü ifade etmektedir. Örneğin 1/2.5” > 1/3” > 1/4" gibi. 19.Ses Algılamalı Kamera:
Kameranın ortam sesini algılayarak kayıda başlamasıdır. 20. PIR Dedektörlü Kamera:
Kameranın ortamdaki hareketi algılayarak kayıda başlamasıdır. 21. 960H Görüntü:
960x576 (PAL) çözünürlükte kayıt yapabildiğini göstermektedir. 22. Full HD Çıkış:
Ürünün 1920x1080 (1080p) kalitesinde görüntü verebildiğini göstermektedir. Dipçe : Tulpar güvenlik sistemleri Kuşadası, Selçuk, Söke, Didim ve Akbük çevresinde güvenlik kameraları satış ve montajını yapmaktadır. 23. Ayarlanabilir Fokus: Mekanik filtrenin (ICR), devreye girip çıkmasıyla kameranın fokusunu otomatik olarak yapabildiğini ve bu odaklamanın aynı zamanda uzaktan da yapılabildiğini göstermektedir. |
1894 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |